Διαστάσεις επιδημίας έχουν πάρει οι τροφικές αλλεργίες

Οι περιπτώσεις τροφικής αλλεργίας έχουν τόσο πολύ αυξηθεί τις τελευταίες δύο με τρεις δεκαετίες που θεωρείται πλέον ότι έχουν λάβει διαστάσεις επιδημίας. Σε Δυτικές χώρες όπως η Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μέχρι και 10% των βρεφών έχουν εμφανίσει κλινικά επιβεβαιωμένη αλλεργία σε κάποια τροφή στους πρώτους 12 μήνες ζωής. Παράλληλα με την παρατηρούμενη αύξηση της τροφικής αλλεργίας, παρατηρείται μείωση των επιπέδων βιταμίνης D στον πληθυσμό. Υπολογίζεται ότι έως και 50% των ανθρώπων στις Δυτικές χώρες έχουν έλλειψη βιταμίνης D και μέχρι 10% έχουν ανεπάρκεια.

Κοριτσάκι με λαχανικά
Η βιταμίνη D θεωρείται πολύ σημαντική για την υγεία μας. Συμβάλλοντας στην απορρόφηση ασβεστίου από το σώμα μας, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο να έχουμε γερά κόκαλα, αλλά αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι ότι έχει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, με άλλα λόγια στην άμυνα του οργανισμού μας.
Η βιταμίνη D συντίθεται στο δέρμα μας υπό την επίδραση του ηλιακού φωτός αλλά μπορούμε και να την προσλάβουμε με τη διατροφή μας ή με λήψη συμπληρώματος.
Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος και οι σαρδέλες είναι οι πλουσιότερες διαιτητικές πηγές βιταμίνης D. Άλλες καλές πηγές είναι τα αυγά (η βιταμίνη D βρίσκεται στον κρόκο του αυγού), το συκώτι και τροφές που έχουν εμπλουτιστεί με βιταμίνη D όπως γαλακτοκομικά, μαργαρίνες..
Περιοχές που βρίσκονται πιο μακριά από τον ισημερινό (με αποτέλεσμα να έχουν χαμηλότερη υπεριώδη ακτινοβολία) έχουν μεγαλύτερους αριθμούς εισαγωγών στο νοσοκομείο λόγω τροφικής αλλεργίας, μεγαλύτερο αριθμό συνταγογραφήσεων αυτό-ενιέμενης αδρεναλίνης και μεγαλύτερη συχνότητα αλλεργίας στο φιστίκι (περίπου εξαπλάσια) από ότι περιοχές που βρίσκονται πλησιέστερα στον Ισημερινό.
Επίσης, αν κάποιος έχει γεννηθεί φθινόπωρο ή χειμώνα (οπότε υπάρχει μικρότερη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία), φαίνεται να έχει μεγαλύτερο κίνδυνο για αναφυλαξία.
Μια μεγάλη, πρόσφατη μελέτη στην Αυστραλία έδειξε ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στην καθυστερημένη εισαγωγή του αυγού στη βρεφική διατροφή και την τροφική αλλεργία. Συγκεκριμένα, βρέφη στα οποία το αυγό (διαιτητική πηγή βιταμίνης D) χορηγήθηκε νωρίς (4 – 6 μήνες) είχαν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά τροφικής αλλεργίας από ότι βρέφη στα οποία χορηγήθηκε αυγό μετά την ηλικία των έξι μηνών.
Ερευνητικές μελέτες που έχουν γίνει με την απευθείας μέτρηση των επιπέδων της βιταμίνης D στο αίμα έχουν επίσης αναδείξει συσχέτιση ανάμεσα στα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και στον αυξημένο κίνδυνο για αλλεργική ευαισθητοποίηση των παιδιών και των εφήβων και για τροφική αλλεργία στη βρεφική ηλικία.
Είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς ότι η βιταμίνη D θα μπορούσε να αναστρέψει την τροφική αλλεργία. Απαιτούνται ακόμη πολλές έρευνες για να αποκτήσουμε καλύτερη εικόνα του ρόλου που έχει η βιταμίνη D τόσο όσον αφορά την πρόληψη των τροφικών αλλεργιών όσο και τη γενικότερη συμβολή της στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.
Ο καλύτερος πάντως τρόπος για να έχουμε καλά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό μας είναι η έκθεση μας στον ήλιο- σε λογικά πάντα πλαίσια καθώς και η επαρκής πρόσληψή της μέσω των τροφών που την περιέχουν.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις έγκυες γυναίκες να έχουν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D (ειδικά στο τέλος της εγκυμοσύνης), ώστε και το παιδί τους να ξεκινήσει τη ζωή του με επαρκή επίπεδα, μια και οι αποθήκες βιταμίνης D στον πρώτο χρόνο ζωής εξαρτώνται άμεσα από αυτές της μητέρας πριν τον τοκετό.

Πηγή: American Academy of Allergy Asthma and Immunology

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s